HÉVÍZ körüli túrakör I.
tékép funkciók be
HÉVÍZ körüli túrakör I.
Hévíz Kerékpáros Centrum » Alsópáhok » Nemesboldogasszonyfa » Szentgyörgyvár » Zala-töltés » Zalavár » Sármellék » Alsópáhok » Hévíz Kerékpáros Centrum
Nehézségi
szint
Teljes
táv
37 km
Szintkülönbségek,
terepadottságok

Az útvonal leírása

A túra a Kis-Balaton egyedülálló környezetébe enged bepillantást, a látvány megéri a kerekezést. Hévízt elhagyva Alsópáhokon át vezet az út, a község nevezetessége a barokk stílusú római katolikus templom. A falukép alakulását nagymértékben meghatározza Hévíz közelsége, a turizmus hatása, így az egyszerűbb parasztháztól a csodaszép villákig számos szép épülettel találkozhatunk.

Utunk a nemesboldogasszonyfai hegyen visz keresztül, innen jutunk Sármellékre, amelynek területén már az őskorban is település volt. Itt található a Hévíz-Balaton nemzetközi reptér. Sármellék mellett található a Kis-Balaton természetvédelmi terület, amely tájegység természeti és kulturális értékekben egyaránt gazdag. Erre visz az utunk, Zalaváron keresztül, amely község területének nagy része víz alatt fekszik vagy mocsaras, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része.

Zalavár hosszú történelmi múltra tekint vissza, már a 10. században fontos központja volt a vármegyének. Főbb nevezetességei a Zalavár romjai, Cirill és Metód-emlékmű, Kis-Balaton Ház, ahol a helyi növény-, állat- és madárvilág tekinthető meg, valamint a népszerű diákregény író Fekete István emlékszobra, és Matula bácsi kunyhója.
 
Innen murvás úton, a Zala töltésén folytathatjuk a túrát, amelyet két oldalról a Kis-Balaton világa övez. Elérjük Szentgyörgyvárt, ahonnan szőlőhegyen érjük el Alsópáhokot, majd Hévízt. Ezen a szőlőhegyen található az ország legvastagabb törzsű (nyolcméteres körméretű) gesztenyefája.


Érintett települések

Utunk során az alábbi településeken haladhatunk át, és csodálhatjuk meg történelmi emlékeiket, látnivalóikat, ismerhetjük meg őket:

Alsópáhok

Település honlapja :: www.alsopahok.hu »
Település látnivalói :: ugrás »

Nemesboldogasszonyfa

Település honlapja :: www.alsopahok.hu / nemesboldogasszonyfa »
Település látnivalói :: ugrás »

Szentgyörgyvár

Település honlapja :: www.szentgyorgyvar.hu »
Település látnivalói :: ugrás »

Zalavár

Település honlapja :: www.zalavar.hu »
Település látnivalói :: ugrás »

Sármellék

Település honlapja :: www.sarmellek.hu »
Település látnivalói :: ugrás »

Hévíz

Település honlapja :: www.heviz.hu »
Település látnivalói :: ugrás »

 

Címkék:
Letölthető dokumentumok: