Látnivalók / Hévíz

Rövid Ismertető

Dr. Schulhof Vilmos

Fürdőorvos, balneológus és reumatológus.  Tanulmányait Budapesten végezte, majd Berlinben is szerzett orvosi gyakorlatot. 1905-től tevékenykedett Hévízen fürdőorvosként egészen ’44-ig. Rendkívül sokat tevékenykedett a hely orvosi fejlesztéséért, megismertetéséért. 1907-ben kezdeményezte az első szanatórium felépülését, majd 1911-ben a Zander-gyógyintézetet. A Zander módszer lényege a gépekkel történő gyógygimnasztika jelentette. Munkásságával tudományos alapokra helyezte a fürdőgyógyászatot, az általa lerakott „alapokra” épólt fel az akkori Hévízfürdő.

Látnivalók a sétányon

A Tófürdő bejáratával szemben található „a Tó tündére” szobor. A nőalak jobb keze Hévíz város címerén nyugszik, bal oldalán a tavat a rossz szellemektől megóvó kerub szimbolikus alakja látható.

A Tófürdő főbejáratát két kerub őrzi, melyek a 19-20. század fordulóján a Festetics-család megbízásából készültek. Az  oroszlánból és sasból összegyúrt sárkányok misztikus lények, melyek a rossz szellemek ellen óvják meg a helyet Hévíz város hivatalos címerállatai.

A sétány a tófürdő körüli park része. A sétáló utca végén álló Fedett fürdő épületétől induló dr. Schulhof Vilmos sétány a tófürdő főbejáratához vezet.
 
A platán fákkal beárnyékolt, padokkal szegélyezett sétány egyik oldalán a hévízi tó, másik oldalán a Szent András Reumakórház történelmi épületei tárulnak elénk. Az itt látható épületek az 1870-es években épültek, majd az 1900-as évek elején alakították át őket a ma is látható kétszintes házakká.
 
Mindegyik háznak külön története van.

György-ház
Rákóczi-ház
Ella-villa
Ferenc József-ház
Hetes Ház
Deák-ház

/forrás: hévíz.hu/

Kapcsolt anyagok
Címkék
tékép funkciók be