HEBI

Mi a HEBI?

A HeBi egy kerékpáros kölcsönző rendszer. A kölcsönző rendszernek 4 fő eleme van. A "kulcs" a vezérlő oszlop a dokkoló és a kerékpár.

A „kulcs”

A kölcsönzés megkezdéséhez szükségeses egy „kulcs” mely lehet a HeBi kártya rendszeres felhasználóknak vagy a PIN kód alkalmi felhasználóknak. A Hogyan kölcsönözhetek? menüpontban részletes leírást és útmutatást olvashatunk mindkét kölcsönzési lehetőségről.

 

A vezérlő oszlop

A vezérlőoszlopban található a vezérlő számítógép a kártyaolvasó rendszer a kijelző valamint az irányító billentyűzet a felhasználó felé. A vezérlő számítógép közvetlen kapcsolatban áll a diszpécser központtal mely jelzi a kerékpárok kölcsönzésének kezdetét, végét valamint a kikölcsönzött kerékpár sorszámát és a felhasználó minden jellegű adatát. A vezérlő oszlopban elhelyezett kártyaolvasó a felhasználó tulajdonában lévő HeBi kártyát olvassa le. A vezérlőoszlopon fel van tüntetve a város összes kölcsönző állomásának helyszíne, állomásszámai valamint a HeBi kártyaértékesítő helyek.

A vezérlőoszlopon ehelyezett billentyűzet segítségével a következő műveletek végezhetőek el:

1.

Kölcsönözhetünk PIN kód segítségével melyet interneten keresztül bankkártyával igényelhetünk. A Hogyan kölcsönözhetek? menüpontban részletesen elolvashatjuk a kölcsönzés meneteit.

2.

Lekérdezhetjük az uticélunként kiválasztott állomás pontos címét, dokkolóinak számát- telítettségét, láthatjuk az esetleges hibás dokkolók számát.

3.

Lekérdezhetjük egyenlegünket melynek érvényességének pontos idejét és az esetleg nálunk lévő kerékpár sorszámát is leolvashatjuk.

4.

Hibás dokkolóról, sérült kerékpárról riasztást adhatunk le a diszpécser rendszer felé.

 

A dokkoló

A dokkoló a kerékpár rögzítéséért felel. A dokkoló fejegységében van elhelyezve a kártya olvasó mely a rendszeres felhasználók tulajdonában lévő HeBi kártyát olvassa le. A rendszeres felhasználók közvetlenül itt a kártya odaérintésével vehetik használatba a kerékpárt. Az HeBi kártya érintése után a dokkoló fény és hangjelzést ad le a felhasználó felé. Ez idő alatt (20mp) a kerékpár használatba vehető. Ha a kerékpárt a 20 mp-es időkereten belül nem emelik ki a dokkolóból a rendszer visszazárja a zárt, dokkolja a kerékpárt. A dokkoló a kerékpárt akkor is tudja fogadni, visszavenni ha a rendszer egy esetleges áramszünet vagy az állomásban lévő akkumulátor lemerülése/meghibásodása miatt ne működne. Az áramszünet alatt a kerékpár kölcsönzésének díj nem emelkedik. Miután a rendszer újra helyreáll a visszahozott kerékpárok díjszabása aszerint történik ,hogy az áramszünet alatti kölcsönzési időtartam nem kerül felszámolásra.

A kerékpár

A kölcsönző állomáshoz egyedi tervezésű kerékpárok tartoznak. A megbízhatóságról, biztonságról, egyedi megjelenésről és vandálbiztosságról tanúskodnak. Minden eleme egyedi speciális szerszámmal szedhető csak szét. Váza erőteljes, hogy a nagy igénybevételt kellőképpen ellássa. A kisebb méretű csomagok, táskák elhelyezésére az elöl felszerelt csomagtartó ad lehetőséget. Az ülés magassága könnyen állítható az egyedi igényeknek megfelelően. A biztonságos esti közlekedés miatt a kerékpárok abroncsa reflektoros fényvisszaverős csíkkal van ellátva a prizmák mellett, valamint kivilágítását az állandóan bekapcsolt lámpatestek biztosítják. A hátsó lámpa megállás után is világít legalább 2 percig így például egy piros lámpánál is jól láthatóak vagyunk a forgalom számára. A kerékpár elöl rollerfékes, hátul 7 sebességes agyváltóval szerelt kontrás rendszerű. A kerékpárok GPS jeladóval szereltek így folyamatosan nyomon követhető haladásuk. Amennyiben a kerékpár hatóközön kívülre kerül úgy a GPS jeladó automatikusan riasztást ad le a diszpécser központnak.

Telepített állomások

Telepített állomások Hévízen:

1. Egregyi u 14. 2. Nagyparkoló tér
3. Ady Endre u. 4. Kossuth L. u. 1.

 

Letölthető dokumentumok: